- Terug naar Projecten -
 

Eerste indruk; G&G uitlaat op de Yamaha FZ8 / Fazer8

Op 26 oktober hebben wij van Huisman Motoren een volledig originele Yamaha Fazer8 meegekregen, om te testen en om voorzien van G&G uitlaat weer terug te zetten. Een mooie gelegenheid om de verschillen eens goed te voelen.

Zoals velen zullen hebben gemerkt, is de Fazer8 onderin de toeren vrij bokkig. Onze eerste indruk na een testrit op de Fazer8 was dat de motor het hoger in de toeren beter naar zijn zin heeft dan onderin de toeren. Rond de 4000 toeren zit een duidelijk aan/uit punt, en vanaf 6000 toeren pakt de motor echt stevig door.
Dan naar het uitlaatgedeelte. De originele uitlaat is niet echt lelijk te noemen, maar mooi is hij ook niet. Eerder vooral groot. Door sound-engineering in de afgelopen jaren is het originele geluid tegenwoordig beter te noemen dan het geluid waarmee motoren enkele jaren geleden werden afgeleverd, maar indrukwekkend is het niet.

Na een aantal geluidsfragmenten gemaakt te hebben met de originele uitlaat, werd het tijd om de G&G uitlaat eens te monteren. Montage was simpel; met dopsleutel 10 de klemband om de originele uitlaat los, een dopsleutel 14 maakt de demper los bij het ophangingsoog. Voor montage van de korte G&G demper moet ook het oog eraf, welke vast zit met twee stuks inbus 5. G&G demper erop, klemband aanspannen, bout in de voetsteun draaien en je bent klaar om te rijden. Het kostte ons zelfs met een nog gloeiend hete uitlaat maar 15 minuten om de demper te verwisselen.

En dan de eerste indruk; met de dB-killer op zijn plaats is de demper vooral veel zwaarder. Nog niet zo veel luider, maar het geluid is wel te omschrijven als een mooie diepe brom. De helm op, motor in  de versnelling en rijden maar... Onze indruk; het verschil tussen de G&G uitlaat en de originele uitlaat is enorm. De Fazer8 trekt veel harder door de toeren heen, heeft een vloeiender vermogensafgifte en wil veel soepeler rijden.
Zonder dB-killer is het geluid behoorlijk luid te noemen. Zwaar en luid. De motor wil nog iets giftiger van zijn plaats en klinkt indrukwekkend. Met een grote grijns op het gezicht zijn we bij Huisman Motoren afgestapt om de motor, met lichte tegenzin, weer af te geven. Marco, medewerker van Huisman Motoren, wilde de uitlaat eens goed horen en was zeer onder de indruk. "Zwaar en luid" was ook zijn oordeel.
Onze dank gaat uit naar Huisman Motoren, voor het beschikbaar stellen van hun Fazer8!

Onderaan deze pagina is een eerste set geluidsfragmenten te vinden.

De Fazer8 met G&G uitlaat is proef te rijden bij Huisman Motoren in Leiden.

Een eerste indruk van het geluid:

- Terug naar Projecten -